Omdat je nooit weet wanneer je het nodig gaat hebben

De Levenssaga

TO DO: Algemeen plaatje

De Levenssaga is een reeks korte verhalen die zich afspelen in dezelfde wereld. Het vertelt moderne supersprookjes die, met een omweg, veel magie en spanning, uitleggen hoe het leven op aarde is ontstaan.

Elk boek is een bundel van twee verhalen uit een ander tijdperk in Somnia. Er zijn tien tijdperken: om de vijf bundels heb je ze dus allemaal één keer gezien.

Maar je hoeft niet alles te lezen, of op volgorde, want het is een raamvertelling! Alle verhalen staan helemaal op zichzelf, maar spelen toevallig af in dezelfde wereld en refereren soms naar elkaar. Maar wie alles leest, zal een groter beeld krijgen van een gigantische wereld vol … leven.

De boeken zijn zelfstandig te lezen vanaf ongeveer acht jaar. Maar ze zijn universeel geschreven zodat elke leeftijdsgroep ervan kan genieten.

Niet zeker of het iets voor je is? Bezoek de gratis website <TO DO: Link> waarop altijd alle verhalen staan, behalve de allernieuwste.

Waarschuwing: hoewel ik dus kindvriendelijk schrijf, bevat de geschiedenis van het leven veel minder vrolijke elementen. Die ga ik vanzelfsprekend niet uit de weg. Verhalen kunnen dus plaatsvinden tijdens een gevecht, karakters kunnen het niet overleven, niet alle sprookjes hebben een positieve afloop voor iedereen.

Waar is het te koop?

De boeken zijn fysiek (paperback) en digitaal (ebook) te koop in vrijwel alle (bekende) winkels. Elk deel is een bundel met twee korte verhalen, die optellen tot ongeveer 100 pagina’s.

Je hoeft dus niet bij het begin te beginnen. Maar het is wel aan te raden 😉

<TO DO: Links>

Het online experiment

Dit project doet iets bijzonders: alle boeken zijn eigenlijk een website. Deze website is openbaar en compleet gratis. Geen account, geen verborgen functionaliteit, de website is exact wat ik achter de schermen gebruik om de levenssaga te schrijven.

Bezoek de website hier: De Levenssaga Website <TO DO: maak link>

Waarom doe je dit? Meerdere redenen.

  • Het is handig voor mij, de schrijver. De website is een soort Wikipedia waarmee ik makkelijk alles kan controleren en opzoeken uit de vele verhalen. En andere mensen dus ook.
  • Het is een experiment qua verhalen vertellen in het digitale tijdperk, zeker nu kinderen ook vooral achter beeldschermen zitten.
  • De verhalen zijn kort en universeel, maar ze refereren vaak naar elkaar. Dat maakt ze sowieso perfect voor webpagina’s. Maar daarnaast wil ik lezers niet dwingen om alles te kopen en bij te houden. Als alle oude verhalen gratis online staan, kan een lezer makkelijk stukjes opzoeken of bijlezen als nodig.

Mijn doel met de Levenssaga is toegankelijkheid: met simpele verhalen alsnog één groot diepgaand verhaal vertellen. Zo is het voor alle leeftijden. Zo wordt het makkelijker om mensen weg te trekken van bijvoorbeeld films en weer eens een verhaal te laten lezen.

Mijn hoop is dat de website meer mensen aantrekt en verblijdt. Mensen die, als ze mij kunnen en willen steunen, de betaalde versies kopen en zo de levenssaga levend houden.

Maar er is één spelregel: de allernieuwste bundel staat niet op de website.

Dus de laatste paar verhalen zijn alleen te koop, totdat de volgende verhalen uitkomen en ze dus niet meer de laatste zijn.

Achtergrond

Lang geleden (begin middelbare school) begon ik korte verhaaltjes te schrijven. Om te oefenen. Om eindelijk iets af te maken in de weinige vrije tijd die ik had. (School neemt veel tijd in, maar daarnaast was ik chronisch ziek en had ik vele andere interesses.)

Het leek me leuk om die allemaal in dezelfde wereld te laten afspelen. Zodra ik dan twintig, dertig, vijftig korte verhalen had, zou je een geweldig beeld hebben van deze bijzondere wereld waarin je allerlei gave dingen hebt meegemaakt!

Al deze sprookjes samen zouden ongeveer het ontstaan van leven op aarde vertellen, maar dan op een manier die spannend was, die kinderen begrijpen, vol magie, pratende dieren en grappige situaties.

Ik schreef een sterk plan (met de verschillende tijdperken, hoe de wereld werkt, eventuele verhalen om te schrijven) en ging aan de slag.

Maar dit was mijn eerste serieuze project. Dus toen het af was en ik feedback vroeg, zag ik al snel dat er véél te verbeteren viel. (Ik had de neiging zinnen véél te lang te maken. Verhalen waren inconsistent met zichzelf. De typische beginnersfouten van een schrijver.)

Ik liet de verhalen jarenlang liggen. Totdat ik inmiddels meerdere boeken had geschreven en uitgegeven, en dus meer zelfvertrouwen had. Ik las alles terug en verbeterde het drastisch, soms zelfs tot het originele verhaal onherkenbaar was.

Maar toen besefte ik pas de realiteit: dit project is moeilijk te verkopen.

Jammer genoeg is er weinig geld te verdienen met korte moderne sprookjes voor kinderen in een verzonnen wereld. En als je alle acht verhalen die ik toen had bundelt, krijg je een boek met maar liefst 500 pagina’s! Een deurstopper die zelfs 99% van de volwassenen laat liggen.

Ik verlegde mijn aandacht naar andere projecten met meer zekerheid, en liet de levenssaga dus opnieuw een paar jaar liggen.

Maar het bleef aan me knagen, zoals de dieren in de verhalen. Het was té goed om niks mee te doen. Ik had er zoveel tijd in zitten en zag mezelf nog mijn hele leven extra delen schrijven.

Dus ik reserveerde tijd om het af te maken en officieel uit te geven, dan maar in eigen beheer.

Ik had acht verhalen. De wereld heeft tien tijdperken. Ik besloot twee extra verhalen te schrijven en het op te delen in vijf bundels, met twee verhalen per keer. Dat paste op alle manieren het beste!

(Hier is een uitdaging: als je de eerste vijf delen hebt gelezen, probeer te raden welke acht verhalen dus van mijn schooltijd zijn, en welke twee recent zijn geschreven :p)

Wanneer volgende delen verschijnen is dus niet te voorspellen. Het hangt af van het succes van de reeks, mijn magere inkomen als kunstenaar, etcetera. Maar hopelijk zijn lezers een tijdje zoet met deze tien verhalen 🙂

Wel kan ik zeggen dat grote delen van de Levenssaga al zijn uitgedacht en er dus minstens ongeveer vijftig verhalen kunnen verschijnen.