Omdat je nooit weet wanneer je het nodig gaat hebben

Het Boek tegen School

Het Boek tegen School is een gids voor elke jongere die merkt dat school zinloos is en wél iets van z’n leven wil maken.

Het geeft 10 tips—met allerlei voorbeelden, cartoons, en kleinere tips—om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan school, zodat je die tijd kan steken in nuttige dingen. Zoals je gezondheid, geluk, vrienden, familie, belangrijke vaardigheden, hobby’s. Je weet wel, alle dingen die school probeert te verpesten.

Het boek is een A5 paperback. Het telt 160 pagina’s, met op bijna elke pagina een cartoon of plaatje, en in het algemeen een losse, getekende stijl—alsof het geschreven is in een schoolschrift.

Klik een van de links hieronder om het boek te kopen:

Het Boek tegen School (MijnBestseller)

Het Boek tegen School (Bol.com)

Wil je het boek inzien? Op vrijwel alle webwinkels is een inkijkexemplaar beschikbaar met de eerste 10% (~16 pagina’s). Bovendien verschijnen regelmatig cartoons of secties uit het boek op deze website, als ze ook grappig/relevant zijn zonder de rest van de tekst.

Waarom dit boek?

Omdat ik het ronduit schandalig vind wat wij onze kinderen 18 jaar lang aandoen.

Aan hen wordt niks gevraagd. Zij moeten maar verplicht meegaan met het systeem en alles doen wat hen wordt opgedragen. En dat is dan de start van je leven, jouw begin in deze wereld, het moment waarop jij nou juist het meeste moet groeien en ontwikkelen. (En dankzij die geweldige start, zit ik nu met gezondheidsproblemen en een chronisch gevoel van “ik heb nergens meer zin in”.)

Vaak wordt dat goedgepraat met het feit dat “onderwijs belangrijk is” en “goed voor je is”. Maar dat is totaal niet waar. Alle wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan, alle statistieken die we hebben, wijzen in dezelfde richting: ons onderwijs is ofwel zinloos ofwel een negatieve invloed.

Zo weten we dat het cijfersysteem een negatieve invloed heeft op zowel motivatie als (leer)prestatie. Als je iemand vraagt hoeveel kennis van school ze nog weten, zal het antwoord een erg laag percentage zijn. Als je vraagt hoeveel daarvan ze ook nodig hadden in hun leven, zakt het percentage richting nul.

Ik heb inmiddels bijna tien boeken succesvol uitgebracht, en alle vaardigheden die ik daarvoor nodig had heb ik niet geleerd in 20+ jaar school. Zelfs lezen en schrijven niet: dat heb ik mezelf geleerd door blijkbaar als peuter de Harry Potter boeken van mijn familieleden te stelen.

Dus ik vind het onbegrijpelijk dat het nog steeds bestaat. Dat het in stand wordt gehouden. Dat we dit elke toekomstige generatie aandoen.

Maar niemand gaat iets veranderen. De overheid wordt al jarenlang alleen maar strenger en strakker omtrent onderwijs, terwijl het juist de andere kant op moet!

Dus ik heb dit boek geschreven. Alles wat ik weet over hoe je wel iets leert, hoe je wel ontwikkelt, waarom het altijd belangrijker is om gezond en gelukkig te zijn (in plaats van goede cijfertjes te halen).

Dit boek is niet

… een of ander wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van het onderwijs.

Nee, het is géén theoretische lap tekst over waarom het onderwijs niet klopt.

Want, zoals ik net al zei, die onderzoeken zijn al gedaan! Die boeken zijn al geschreven! We weten al decennialang met zekerheid dat de huidige onderwijssystemen een litteken op de wereld zijn.

Daarnaast denk ik niet dat kinderen/jongeren zo’n boek zouden willen lezen. Het is een beetje alsof je een puber probeert lekker te maken voor een encyclopedie … in het Chinees.

Dit boek is wel

Een praktisch boek, vol met tips, voorbeelden, anekdotes uit mijn eigen leven, grappige cartoons, maar vooral ook bijtende cartoons over hoe bizar het allemaal is.

Een handboek. Een gids. Een vriend.

Iets dat kan motiveren om je best te gaan doen voor iets anders dan school.

Iets dat troost en een lach kan bieden als dat geweldige onderwijssysteem je weer eens om de oren slaat.

Iets dat je handvaten geeft om voldoendes te halen terwijl je zo min mogelijk tijd in school steekt.

Kortom: Het Boek Tegen School.