Bordspellen

Ik hou van bijzondere (bord)spellen. Daarom maak ik zelf spellen!

Al mijn spellen kun je gratis downloaden. Je hoeft slechts enkele blaadjes te printen (en uit te knippen).

Het is mijn doel om zo veel mogelijk mensen te introduceren tot de wondere wereld van spellen. Om te laten zien welke gave dingen je ermee kunt doen en hoe je als groep (gezin, vrienden, jij en je partner, wat dan ook) een leuke tijd kunt hebben.

Daarom zet ik hoog in op zo goedkope mogelijke spellen (je hebt doorgaans alleen printkosten), zo toegankelijk mogelijk en zo innovatief mogelijk.

Attentie! Mijn collectie bordspellen is inmiddels te groot en professioneel geworden voor dit blog. Ik heb een officiële website gemaakt waarop je ze kunt zien en downloaden:

Print & Play Boardgames (on Pandaqi)

 

Hieronder staat nog steeds de oude versie van deze pagina (laatste update: Mei 2020). Maar een blog is een hele slechte plek om bordspellen te laten zien (en uit te leggen), ben ik achtergekomen. Daarom heb ik ze allemaal overgeplaatst en ik raad aan om vanaf nu altijd de nieuwe pagina te bezoeken.

 

Klik op de link van een spel om bij een nieuwe pagina te komen: hierop staan alle materialen en extra uitleg.

Maar, wie ben jij? Ik ben een freelance kunstenaar die (onder andere) spellen ontwikkelt en visueel ontwerpt.

Mocht je twijfelen over de kwaliteit van deze spellen (wat ik goed kan begrijpen bij gratis bordspellen op een blog), dan raad ik je aan om mijn portfolio te bekijken (Rode Panda – Freelance Kunstenaar) of mijn computerspellen studio (Pandaqi – Indie Game Studio).

Mijn grootste uitvinding is een nieuw genre dat ik “One Paper Games” noem. Hierop ben ik dermate trots dat het een eigen plek op deze pagina heeft gekregen.

One Paper Games


Ik had een droom: bordspellen die …

  • Innovatief zijn
  • Simpel zijn
  • Iedereen aanspreken
  • Makkelijk zijn mee te nemen
  • En ook nog eens zo goed als gratis zijn

Met “One Paper Games” probeer ik deze droom te vervullen!

Het idee is simpel: je hoeft slechts één A4-tje te downloaden en te printen. Dat is alles. Dan heb je het hele spel al. Je hoeft zelfs niks uit te knippen.

Vervolgens verzamel je een hoop spelers, geeft iedereen iets om mee te schrijven (pen/potlood/stift/…), en voor je het weet ben je bezig.

Voor een langere uitleg (met alle voordelen en nadelen van dit systeem) verwijs ik graag naar mijn artikel: One Paper Games

Wondering Witches

Link naar bijbehorende pagina: Wondering Witches

(Schrik niet: deze link leidt naar mijn officiële spellenwebsite, Pandaqi.com. Vanaf nu staan al mijn spellen daarop.)

Verschijningsdatum: 11 Mei 2020

Beschrijving: Tien ingrediënten, één correct recept. Een coöperatief spel voor 1-8 spelers over het uitvinden van de juiste toverdrank, in een wereld waar ingrediënten wonderbaarlijke effecten hebben en de Hoge Heks belachelijk slecht is in communiceren.

Epic Medics

Link naar bijbehorende pagina: Epic Medics

Verschijningsdatum: 14 April 2020

Beschrijving: Oh nee! Een virus heeft Nederland in zijn greep! Speel jij de heroïsche artsen … of speel jij het virus?

Paper Thieves

Link naar bijbehorende pagina: Paper Thieves

Verschijningsdatum: 17 Maart 2020

Beschrijving: De nacht valt, en de dieven ontwaken. Steel als eerste zo veel mogelijk unieke schatten en vlucht de stad uit … voordat de politie je te pakken krijgt.

In dit spel beweeg je door een stad door op belangrijke punten jouw symbool op te schrijven. Wanneer je eindigt op een schatlocatie, steel je meteen die schat. Maar als je het symbool van een andere speler tegenkomt, kun je er niet langs of moet je een schat weggeven.

Manouvreer door steegjes en over kanalen, terwijl je jouw tegenstanders ontwijkt en hun wegen blokkeert. En als dat niet werkt, dan stuur je toch gewoon de politie op ze af?

Beschikbare kaarten: Op dit moment is alleen de kaart van Amsterdam beschikbaar, maar er komen er meer.

Wat maakt het uit welke kaart ik speel? Elke kaart is een unieke (real-life) locatie, zoals een grote stad met bekende bezienswaardigheden. Ook heeft elke stad bijzondere en nieuwe spelmechanismen. Amsterdam, bijvoorbeeld, staat bekend om haar grachten, en dat is dus ook een belangrijk spelelement voor deze kaart. (Amsterdam staat ook bekend om haar coffee shops, maar dat kon ik niet echt verwerken in een family-friendly bordspelletje.)

Overzicht

De spellen staan van NIEUW naar OUD, wat doorgaans betekent dat de bovenste spellen het beste zijn (want over de jaren ben ik verbeterd in het ontwikkelen van spellen).

De “algemeen” rating gaat over wat ik zelf vind van de kwaliteit van het spel, in alle opzichten. (Grafisch ontwerp, regels, balans, uitvoering, etc.) Ik probeer hier zo eerlijk mogelijk in te zijn, maar dat is natuurlijk lastig als je jouw eigen creaties beoordeelt.

Slingerende Schoten

Link naar bijbehorende pagina: Slingerende Schoten

Verschijningsdatum: 01 September 2019

Interactie: ★ ★ ★ ★ ★
Tactiek: ★ ★ ★ ★ ☆
Vooruitdenken: ★ ★ ★ ★ ☆
Algemeen: ★ ★ ★ ★ ☆

Beschrijving: Iedereen speelt een cowboy verwikkeld in duel met alle andere spelers. Er is één probleem: de kogels lijken een eigen leven te leiden. Gedurende het spel komen steeds meer tegels op tafel die routes aangeven die de kogels moeten volgen. Komt jouw kogel nog aan bij de juiste persoon? Of schiet je per ongeluk jezelf neer?

Dit spel is een soort “spiritueel vervolg” op Scheve Schapenschutters (een ouder spel dat onderaan de lijst staat). Het gebruikt ongeveer hetzelfde achterliggende idee, maar dan véél beter en leuker uitgewerkt. (En met drie uitbreidingen, zodat je nooit genoeg krijgt van dit spel!)

Naïvigatie

Link naar bijbehorende pagina: Naïvigatie

Verschijningsdatum: 24 Februari 2019

Interactie: ★ ★ ★ ★ ★
Samenwerken: ★ ★ ★ ★ ☆
Tactiek: ★ ★ ☆ ☆ ☆
Algemeen: ★ ★ ★ ★ ☆

Beschrijving: Iedereen bestuurt gezamenlijk een autootje. Je probeert op tijd het eindpunt te bereiken, terwijl de auto langzaam uit elkaar valt en de navigatie een route aangeeft die je helemaal niet opwilt. Oh ja, en je medespelers begrepen de hint niet en sturen de auto ineens achteruit, waardoor jouw laatste aanwijzing de auto het water instuurt.

Opmerking: er wordt gewerkt aan verschillende uitbreidingen en varianten voor dit spel. De bestanden/ideeën hiervoor kun je ook al vinden, maar die zijn nog ontwikkeling. (Dat is ook te zien aan het feit dat de regels niet afgemaakt zijn en geen mooie opmaak hebben :p)

De Dierenbandiet

Link naar bijbehorende pagina: De Dierenbandiet

Verschijningsdatum: 25 Januari 2019 (hoewel het allereerste idee uit 2018 stamt)

Interactie: ★ ★ ★ ★ ☆
Strategie: ★ ★ ★ ★ ☆
Tactiek: ★ ★ ★ ★ ☆
Algemeen: ★ ★ ★ ★ ☆

Beschrijving: Iedereen is aanwezig bij de zeldzame dierenvoorstelling in Bandito … maar met een duister motief. Ze willen niets liever dan de eenhoorn stelen en de stad uitsmokkelen. Hiervoor moeten ze steeds meer waardevolle dieren verzamelen en op het juiste moment — op de juiste plek — de “bandiet” spelen om hun smokkelstapel in handen te krijgen!

Che-ou-wyen

Link naar bijbehorende pagina: Che-ou-wyen

Verschijningsdatum: 09 Maart 2017

Interactie: ★ ★ ★ ★ ☆
Strategie: ★ ★ ★ ★ ☆
Tactiek: ★ ★ ★ ★ ★
Algemeen: ★ ★ ☆ ☆ ☆
(misschien moet ik het mogelijk maken om halve sterren te geven)

Beschrijving: Het “10 euro spel”. Ter herinnering aan mijn broer, die voor de grap op alles reageerde “tien euro”. Uiteindelijk is het een complex spel geworden over technologische ontwikkeling, elektronische chips, en marktwerking.

Dit spel is nooit “in het echt” getest met andere spelers, jammer genoeg. (Ik ben er zelf natuurlijk wel doorheen gelopen.) Vandaar ook de lage score, want er zal vast nog veel mis zijn met de spelregels. Ik hoop het binnenkort te testen.

Scheve Schapenschutters

Link naar bijbehorende pagina: Scheve Schapenschutters

Verschijningsdatum: 23 Augustus 2016

Interactie: ★ ★ ★ ★ ★
Geluk: ★ ★ ☆ ☆ ☆
Tactiek: ★ ★ ★ ★ ☆
Algemeen: ★ ★ ★ ☆ ☆

Beschrijving: De koning heeft opdracht gegeven het zwarte schaap neer te schieten. Maar de koning is gek, dus men probeert juist het zwarte schaap te missen. Degene die het dichtst bij het zwarte schaap komt, maar deze niet raakt, wint!

Tower of Zero

Link naar bijbehorende pagina: Tower of Zero

Verschijningsdatum: 26 Augustus 2014

Interactie: ★ ★ ★ ☆ ☆
Geluk: ★ ★ ★ ☆ ☆
Tactiek: ★ ★ ☆ ☆ ☆
Algemeen: ★ ★ ☆ ☆ ☆

Beschrijving: Simpel rekenkaartspel met soms absurde regels of situaties. Men bouwt gezamenlijk stapels met kaarten, en als jij een “0”-kaart oplegt, en niemand kan er iets aan doen, win jij die stapel kaarten als punten.