Over

Leestijd: 5 (minuten)

Dit blog begon ooit als verzamelplaats voor mijn gedachten en schrijfexperimenten. (Zoals het oude gezegde luidt: alle grote mensen uit de historie hadden een notitieboekje op zak. De moderne versie is: iedereen die hoopt iets te bereiken heeft een blog.)

Inmiddels is het uitgegroeid tot mijn persoonlijke website. Waar ik vroeger mijn identiteit achterwege liet — het gaat om de inhoud, niet om wie het schrijft — werd het steeds vreemder dat mijn “over” pagina niks vertelde.

Iemand herinnerde mij dat op deze pagina slechts de grap stond: “je moet kloppen want de bel doet het niet“. Die persoon zei ook dat ik maar beter een fatsoenlijke pagina over mezelf kon schrijven. (Want die tekst is niet bepaald aantrekkelijk voor bijvoorbeeld werkgevers die een schrijver zoeken. “Oké, we zoeken iemand die vijf hoofdstukken kan schrijven van dit boek over dit moeilijke onderwerp. Aha! Deze persoon maakt Samson en Gert grapjes! Die moeten we hebben!”)

Wie is de panda?

Hoi, ik ben Tiamo Pastoor, op dit blog bekend als het is de panda. Waarom? Omdat panda’s schattig zijn. Oké oké, maar waarom echt? Zelfde reden.

Ik ben geboren in 1997, in een ziekenhuis in Zevenaar. Ons eigen dorp had geen ziekenhuis. Vanaf dat moment was mijn leven vrij saai en voorspelbaar. Ik ging naar de basisschool, ik ging naar de middelbare school, ik ging naar de universiteit (om technische wiskunde te studeren).

Oh ja, behalve dan het feit dat ik ondertussen vele keren ben verhuisd. En dat ik grote gezondheidsproblemen kreeg waardoor ik 10 jaar lang niet kon doen wat ik wilde en uiteindelijk de studie moest stilleggen. En dat ik — mede door het ziekzijn — een carrière zoek in een compleet andere richting dan mijn studie.

Maar verder hartstikke saai.

Ik wil je helpen!

Nou, wat aardig zeg! Toen ik begon met websites ontwerpen, en mijn werk online plaatsen, maakte ik er een punt van om nooit advertenties te gebruiken. (Of andere trucjes zoals pop-ups, veel te dure abbonnementen of stiekeme webvirussen.) Het is niet altijd even makkelijk, maar ik ben koppig en wil me aan deze belofte houden.

Als je mijn werk geniet en een klein beetje geld over hebt, kun je een (symbolisch) kopje koffie voor me kopen. (Ik heb accounts bij de twee grote netwerken: “Buy Me A Coffee” en “Ko-Fi”.)

Doneer een kopje koffie!Doneer een kopje koffie!

 

Hoe kun je mij bereiken?

Als je specifiek wilt reageren op een artikel, heb je daarvoor natuurlijk de reactie/comments sectie.

Als je mij om een andere reden wilt bereiken, kun je een mail te sturen naar: [email protected]. (Dit email-adres is omgedraaid, zodat ik geen spam ontvang van bots. Althans, zodat ik minder spam ontvang. Het is natuurlijk gewoon de naam van de website + mailclient.)

Ik zal doorgaans binnen een week alles lezen en reageren. (Tenzij je hele lange verhalen stuurt. Dan beloof ik qua tijd niks.)

Waarom zou je mij willen bereiken?

Ik ben een freelance kunstenaar onder de naam “Rode Panda”. Zodoende ben ik altijd op zoek naar interessante, mooie, gave, bijzondere projecten om aan te werken. Als je iets voor mij hebt, of als je vragen hebt over een eerder project, laat het dan vooral weten.

(Zo krijg ik wel eens mails van mensen die de code willen van een oud project, of die willen weten welke programma’s ik ergens voor heb gebruikt. Iemand vroeg zelfs een keer of ik ideeën had voor diens spel. Dat mag je altijd vragen.)

Als je benieuwd bent naar mijn werk, of mij werk wilt aanbieden, verwijs ik je graag naar mijn portfolio website: Rode Panda.

Hieronder staat een korte samenvatting van de gebieden waarin ik diensten verleen:

  • Schrijven. Zowel formeel als informeel, fictie als non-fictie. Ik heb (kinder)verhalen geschreven, een prentenboek gemaakt, al meer dan 500,000 woorden op dit blog, én als kers op de taart zei mijn professor aan de universiteit ooit: “echt goed geschreven Tiamo”. Als dat niet overtuigend is, dan weet ik het ook niet.
  • Muziek. Ik schrijf véél muziek. Ik neem ook muziek op, maar ik moet toegeven dat ik daarin nog lerende ben. Ook voer ik mijn eigen muziek uit en ben van plan om in de toekomst veel meer uitvoeringen te plaatsen.
  • Visueel ontwerpen/Tekenen. Ik ontwerp al jarenlang met regelmaat allerlei verschillende projecten (van websites, tot bord- en computerspellen, tot delen van magazines, etc.). Daarnaast teken ik digitaal. Om te weten welke stijlen ik hanteer, raad ik aan mijn portfolio te bekijken.
  • Websites. Ik kan websites maken. (En onderhouden, zoals dit blog aantoont.)
  • (Spellen) programmeren. Ik begon al op mijn 12e te programmeren en heb zodoende vele talen en systemen gebruikt. Ik maak vooral spelletjes, en daar ligt mijn expertise ook, maar simulaties en desktop programma’s zijn een mogelijkheid. (Op dit blog staan ook enkele simulaties van voornamelijk bordspellen.)

De diensten staan (ongeveer) op volgorde van aantrekkelijkheid voor mij. Dit is gedefinieerd als een combinatie van “hoe veel ik het doe”, “hoe goed ik het kan”, en “hoe graag ik het doe”.

Bovendien lever ik ook de volgende gratis dienst:

  • Panda. Je mag mij altijd leuke verhalen sturen en ik zal proberen leuke reacties te geven. Verdrietige verhalen, of vragen om advies, mogen ook. Maar ik zeg erbij: het is verdomd lastig om advies te geven als je niet de hele situatie of persoon kent. Daarnaast mag je mij altijd een knuffel geven, mocht je mij tegenkomen in het echt en denken “goh, is dat niet die rare vent van dat blog?” (Je mag mij ook chocolade geven, of chips, of een mooie gitaar. Maarja, de kans dat mensen die op zak hebben als ze mij tegenkomen …)

Wat is mijn filosofie?

Door mijn gezondheidsproblemen heb ik enkele dingen geleerd:

  • Gezondheid gaat boven alles.
  • Het onderwijssysteem is verschrikkelijk slecht.
  • Opvoeding (en hoe je jouw jongere jaren doorbrengt) is ongelofelijk belangrijk.
  • De wereld kan wat meer humor (en geluk) gebruiken.

Al vanaf jonge leeftijd moest ik hard werken om iets te bereiken. Mijn gezondheid hield me tegen, dus ik moest het goedmaken met extra inzet en energie. Ook had ik vele grote dromen, die jammer genoeg niet overeenkwamen met waar mijn huidige talenten lagen. Ik wilde geweldige spelletjes programmeren, maar je wordt niet geboren met programmeertalent. Ik wilde een saga zoals Harry Potter schrijven, maar, op het moment dat ik dat dacht, kon ik nauwelijks lezen. Ik wilde zingen, maar door een scheve nek/rug verloor ik soms mijn stem.

Daaruit vloeide de volgende filosofie: iedereen die zijn best doet en bereid is om altijd te verbeteren, zal veel bereiken. Niks komt vanzelf, maar als je hard werkt, komt alles steeds meer vanzelf. Ik ben (nu ik dit schrijf) 21 jaar oud. Ik kreeg op mijn 7e al muziekles, en pas sinds twee jaar geleden durf ik te zeggen dat ik echt “goed genoeg” ben in mijn beide instrumenten. Al die tijd daartussen was het almaar oefenen, uitproberen, leren, fouten maken, en opnieuw dat moeilijke rotnummer spelen. (Maar als het dan lukt is het geen rotnummer meer :p)

Daarnaast liggen er veel kansen in ieders jeugd. In het onderwijssysteem en de opvoeding. Vaak worden deze kansen gemist, of zelfs omgezet in iets negatiefs. Ik heb altijd geprobeerd die kansen te pakken. Ik realiseerde vroeg dat ik veel minder tijd in school kon stoppen, en veel meer in mijn eigen ontwikkeling. In dingen die wél nut hadden en die ik wél nodig had. Zoals het oude gezegde luidt: jong geleerd, oud gedaan. (Of de moderne versie: jong belegen, oude kaas.)

Dus dat is wat ik doe – mijn best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *