Omdat je nooit weet wanneer je het nodig gaat hebben

Mijn filosofie

Door mijn gezondheidsproblemen heb ik enkele dingen geleerd:

  • Gezondheid gaat boven alles.
  • Het onderwijssysteem is verschrikkelijk slecht.
  • Opvoeding (en hoe je jouw jongere jaren doorbrengt) is ongelofelijk belangrijk.
  • De wereld kan wat meer humor (en geluk) gebruiken.

Al vanaf jonge leeftijd moest ik hard werken om iets te bereiken. Mijn gezondheid hield me tegen, dus ik moest het goedmaken met extra inzet en energie. Ook had ik vele grote dromen, die jammer genoeg niet overeenkwamen met waar mijn huidige talenten lagen. Ik wilde geweldige spelletjes programmeren, maar je wordt niet geboren met programmeertalent. Ik wilde een saga zoals Harry Potter schrijven, maar, op het moment dat ik dat dacht, kon ik nauwelijks lezen. Ik wilde zingen, maar door een scheve nek/rug verloor ik soms mijn stem.

Daaruit vloeide de volgende filosofie: iedereen die zijn best doet en bereid is om altijd te verbeteren, zal veel bereiken. Niks komt vanzelf, maar als je hard werkt, komt alles steeds meer vanzelf. Ik ben (nu ik dit schrijf) 21 jaar oud. Ik kreeg op mijn 7e al muziekles, en pas sinds twee jaar geleden durf ik te zeggen dat ik echt “goed genoeg” ben in mijn beide instrumenten. Al die tijd daartussen was het almaar oefenen, uitproberen, leren, fouten maken, en opnieuw dat moeilijke rotnummer spelen. (Maar als het dan lukt is het geen rotnummer meer :p)

Daarnaast liggen er veel kansen in ieders jeugd. In het onderwijssysteem en de opvoeding. Vaak worden deze kansen gemist, of zelfs omgezet in iets negatiefs. Ik heb altijd geprobeerd die kansen te pakken. Ik realiseerde vroeg dat ik veel minder tijd in school kon stoppen, en veel meer in mijn eigen ontwikkeling. In dingen die wél nut hadden en die ik wél nodig had.

Zoals het oude gezegde luidt: jong geleerd, oud gedaan. (Of de moderne versie: jong belegen, oude kaas. Deze grap was beter toen dit stukje tekst nog op mijn “Over” pagina stond en refereerde naar iets anders, maar ach, ik laat hem er toch in staan.)

Dus dat is wat ik doe – mijn best.